Adresa: Pašage Mandžića 93, 75000 Tuzla
Telefon: +387 35 258 267
Ponedjeljak, 04 Mart 2024 16:15

Premijera filma “Prosvjetljenje” Borisa Balte na “Martovskom festivalu” u Beogradu

 
Svjetska premijera bosanskohercegovačkog kratkog igranog filma “Prosvjetljenje” scenariste i reditelja Borisa Balte bit će upriličena 27. marta 2024. godine na 71. Martovskom festivalu u Beogradu. Projekcija će se održati u Domu omladine sa početkom u 19:30 sati. Radi se o prvom dijelu omnibusa iz serijala filmova „Dani ludila“.
 
Film “Prosvjetljenje” psiho-drama sa elementima komedije je priča o bračnom paru koji je došao u apsurdnu situaciju i gdje im je jedina zabava maltretiranje jedno drugog.
Radnja filma govori o izvrnutim vrijednostima, pogrešnim shvatanjima, iracionalnim snovima, devijantnom maštarenju i izgubljenoj realnosti. Život glavnih likova kao da se odigrava nekom drugom, dok njihovi umovi ostaju zarobljeni u sopstvenom ludilu. Oslabljeni um nema snagu da se odupre navali užitaka, te strast postaje jedino zadovoljenje. Čak i objašnjenja koja se na trenutak čine racionalna, proizvod su strasti za uspostavom kontrole.
 
Glavne uloge: Mido Midhat Kušljugić, Jasmina Dedić-Ibrić; Direktor fotografije: Stefan Momirov; Zvuk: Miodrag Petrović; Producentica: Ajša Balta; Produkcijska kuća: Eventus;
 
Film je nastao u koprodukciji sa organizacijama Magic Factory i Human, a uz podršku Fondacije za kinematografiju Sarajevo, Narodnog pozorišta Tuzla i Radija Kameleon.
 

Projekti

eVentUs | All Rights Reserved.