Adresa: Pašage Mandžića 93, 75000 Tuzla
Telefon: +387 35 258 267

Projekti

Radionice, promocije knjige, concert u okviru Cross Culture Manifest 2020.

Cross Culture Manifest je naziv projekta koji ima za svrhu podizanje kvalitete života mladih kroz stvaranje ambijenta za okupljanje mladih iz različitih polja djelovanja (kultura, umjetnost, književnost itd.). lokalne i regionalne samouprave.

Zbog trenutne epidmiološke situacije izazvane virusom Covid 19, u skladu sa preporukama Kriznog štaba događaj smo održali u nešto drugačijem obliku, tako da su neke aktivnosti održane u online formatu.

U period od 16. do 20. oktobra 2020. godine u okviru pomenutog događaja održana je radionica na temu: „ODNOS UMJETNOSTI PREMA POLITICI I POLITIKE PREMA UMJETNOSTI“. SAGOVORNICI: Mirvad Kurić, Ahmed Imamović i Mirza Ćatibušić. MODERATOR: Boris Balta

Održana je i promocija knjige “Tuzlansi vitez Ostoja Paljić” Zdravka Novaka u sklopu koje je u organizaciji Eventus -a održano moderiranje promocije i čitanje odlomaka iz knjige.

 U sklopu događaja održana je i zoom radionica „KAKO USPJETI U HOLLYWOODU?“ SAGOVORNICI: Bojana Nikitović i Adnan Hasković. MODERATOR: Edina Selesković.

 U sklopu događaja nastupio je tuzlanski bend Show Program koji se prisutnima predstavio sa svojim autorskim pjesmama i obzirom da su publiku činili gosti festivala iz svijeta produkcije i umjetnosti, kao i novinari kako iz Tuzle tako i iz Beograda, napravljeni su preliminarni dogovori oko promocije pjesama i benda na Radio stanici Kameleon i na Beogradskom radiju 2 u Srbiji.

 

 

 

 

Underground music festival 2020.

Dezintegracija muzičke umjetnosti i sve veći  odliv mladih umjetnika te ne mogućnost probijanja na scenu mladih neafirmisanih bendova, predstavlja ozbiljan problem za razvoj nekada dominantne muzičke scena na prostoru Tuzlanskog kantona kao i Federacije Bosne i Hercegovine. Naprosto bendovi sa prostora TK nikada nisu dobili priliku da se ostvare u distribuciji sa ozbiljnim menadžerom. Za ovakvu situaciju na žalost nisu krivi muzičari već nemogućnost kvalitetnog predočavanja muzičkog djelovanja kroz koncerte i cd distribuciju. Nadalje menadžeri iz centara kao što su Sarajevo, Beograd i Zagreb nisu posjećivali prostore TK niti su imali upliv u alternativnu scenu ovog kantona. Dakle kada kompariramo današnjicu sa periodom od prije 20 godina, muzička scena na prostoru Tuzle je u deficitu od 800%-1000%.

Zbog trenutne epidmiološke situacije izazvane virusom Covid 19, bili smo primorani da događaj održimo u nešto manjem obimu, a kako bi isti dobio na značaju u saradnji sa organizacijom Magic Factory, U.G. Eventus je događaj održao kao završnu svečanost u sklopu 9. Tuzla Film Festivala, 20. oktobra u Jazz Caffe-u Tuzla.

Na događaju je nastupio tuzlanski bend Show Program koji se prisutnima predstavio sa svojim autorskim pjesmama i obzirom da su publiku činili gosti festivala iz svijeta produkcije i umjetnosti, kao i novinari kako iz Tuzle tako i iz Beograda, napravljeni su preliminarni dogovori oko promocije pjesama i benda na Radio stanici Kameleon i na Beogradskom radiju 2 u Srbiji.

 

 

 

 

 

 

Future Generation Short Films

FUTURE GENERATION SHORT FILMS „OSMO IZDANJE“, kao zaseban projekat realizira se od 2013. godine u sklopu Tuzla Film Festivala, a u organizaciji Eventusa. Internacionalnog je karaktera i namijenjen je mladim redateljima iz cijeloga svijeta koji šalju svoja filmska ostvarenja u maksimalnom trajanju od petnaest minuta. Filmovi dolaze iz preko 70 zemalja svijeta. Festival je postao već toliko poznat da nismo morali slati pozive za filmove već su autori iz cijelog svijeta slali sami. Cilj ovog projekta je uspostavljanje interkulturalnog dijaloga, naročito mladih, razvoj turizma, prevazilaženje razlika kroz filmsku umjetnost, populariziranje i razvoj filmske umjetnosti u regionu i uspostavljanje saradnje, naročito mladih filmskih umjetnika, iz regiona i svijeta. Prethodnih godina, festival je ugostio strane redatelje iz Velike Britanije, Grčke, Australije, Njemačke među kojima su Dominic Reynolds, Maria Chiriac, Marini Palaiologou, Lisa Castagna, Mauro Nigro, James Calev i mnogi drugi koji su postali ambasadori TFF u svojim zemljama.

I ove godine interes za Future Generatin Short Films bio je veliki interes ikao u online izdanju na adresu festivala pristiglo je preko 700 filmova iz cijeloga svijeta, a  u periodu od 16 do 20. oktobra 2020. godine prikazana su 36 filmova iz 17 zemalja iz Francuske, Italije, Njemačke, Izraela, Austrije, Španije, Turske, Belgije, Irana, Grčke i Brazila.

 Vilu Tuzla Film Festivala dobio je film Bless me, Father - reditelj Boubkar Benzabat.

http://tff.ba/download/katalog_tff_2020.pdf

 

Zimski Grad Tuzla

Udruženje Eventus u saradnji sa organizacijama Magic Factory i Rare&Pure 2018/2019. godina pokrenuo je projekat Zimskog grada Tuzla kako bi i građanima donijeli veliku zabavu u stilu zimskog kluba na otvorenom kao što se to radi u svim većim gradovima Evrope. Riječ je o događaju koji se organizira na Trgu slobode u Tuzli i traje do mjesec dana. Obzirom da na prostoru Tuzlanskog kantona obitava 650.000 ljudi, te da nema ni jedan događaj ove vrste, javila se potraba za organizacijom Zimskog grada Tuzla. Grandioznost ovog projekta se očitava u tome što dovodi u prvi plan suživot svih građana Tuzlanskog kantona te dijaspore koja svoje decePrema procjeni organizatora događaj je tokom mjesec dana posjetilo preko 100.000 posjetitelja kako građana Tuzle, tako i iz drugih gradova Tuzlanskog kantona i Bosne i Hercegovine.

Namjera je da se obogati zimski turizam u gradu Tuzla i na području Tuzlanskog kantona. Na prvom Zimskom gradu 2018/2019. posjetitelje su zabavljala poznata pjevačka imena različitih muzičkih žanrova poput Jasmina Stavrosa, Al Dina, Goce Tržan, Amela Ćurića, Crvene Jabuke i Lene Kovačević. Izvrstan štimung i odličnu svirku svim posjetiteljima priredili su i bendovi: TNT, Retro, Big Brothers, Infuzija, a moglo se i zaplesati uz DJ Harija i ritmove osamdesetih. Grad Tuzla i Turistička zajednica Grada Tuzle na Trgu slobode organizirali su dva događaja koja su dodatno obogatila sadržaj Zimskog grada a to su dječija Nova godina kao i doček 2019. godine kada su nastupili Plavi orkestar i Frenkie-Kontra-Indigo i DJ Soul.

Gastro ponuda bila je nezaobilazna u Zimskom gradu. Plato centralnog gradskog trga u Tuzli bio je ispunjen ukrašenim kućicama, koje su nudile osim toplih i osvježavajućih napitaka i probrane gastronomske delicije.

Drugi Zimski grad 2019/2020. tokom 26 dana posjetiteljima je priuštio koncerte: Bombaj štampe, TBF-a, Džejle Ramović kao i Osam Tamburaša, Neske, Hame&Profa, te tuzlanski bendovi i DJ-evi: Show program, Vis Retro, TNT bend, Big Brothers, Full House, Ženski rock and roll bendovi, DJ Želja, a upaljeno je i pušteno u zrak 100 lampiona za 100. godina rada RSD Sloboda Tuzla, a nezaobilazna je bila i bogata gastronomska ponuda naših zimskih kućica koja je uz dobre ritmove i kuhano vino, fritule i roštilj učinila hladne večeri toplijima. Suorganizatori ovog jedinstvenog događaja u organizaciji Eventusa bili su Grad Tuzla i Turistička zajednica grada Tuzla.

 

Undergraound music festival

Underground music festival (festival ne afirmisanih bendova) se sastoji od nekoliko segmenata. Prvi segment je svakako muzički dio festvala gdje bi bendovi prezentirali autorske muzičke numere u živom nastupu. S tim u vezi mladima bi se pružila prilika da budu u direktnom kontaktu sa industrijom i da eventualno ostvare svoje prve ugovore. Drugi dio su radionice za sve demo bendove. Tokom radionica mladima i bendovima bi se objašnjavalo na koji način se pristupa industriji. Treći segment festivala bio bi industry networking part, gdje bi bendovi mogli pitchovati svoje albume, te praviti potencijalne dogovore za distribuciju svojih muzičkih uradaka.

Underground Music Festival bavio bi se ne samo neafirmisanim bendovima već bi davao priliku mladima da svoju kreativnost pretvore u business. Ovim projektom se privlači i zadržava mlada populacija u gradu. Značaj ovog projekta je u tome što bi na prostoru grada Tuzle na početku okupljao bendove sa prostora Federacije, a kasnije cijele BiH i Regiona. U žiriju bi bili renomirani muzičari, producenti i distributreri koji bi mogli utjecati na sudbine ovih bendova. Na ovaj način bendovi bi imali jednistvenu priliku da  prikažu svoje kvalitete pred renomiranim ljudima iz struke koji bi im mogli pružiti priliku za snimanje albuma, distribuciju kao i koncertne nastupe.

 

Promocija knjige „Klopka za Zeusa“

Promocija knjige „Klopka za Zeusa“ autora Borisa Balte je događaj koji na jednom mjestu okupi poštivaoce knjige, drame i pozorišnih predstva. Cilj događaja je predstaviti publici novog bh. autora Borisa Baltu, kao i njegovu knjigu. Kako bi događaj bio zapažen od strane javnosti u sklopu promocije bit će održana i predstava u trajanju od 15-20 minuta koja ima za cilj da dočara knjigu i  navede publiku da je pročita. Ironija i sarkazam i groteska su osnovno oruđe u autorovom izražaju te u kombinaciji sa v-efektom koji se očitava kroz cijelo dramsko djelo, čitatelju ne dozvoljava identifikaciju sa sa likovima, već mu stvara poziciju u situaciji te ga čini direktnim sudionikom dramske radnje. Knjiga Klopka za Zeusa sa ironijom i sarkazmom odnosi se prema društvenom sistemu, nemarnim političarim koji koriste vulgarni i pojednostavljeni jezik, indolentnosti naroda, kao i prema samom sebi koji je prije 19 godina shvatio u kakvom sistemu živi ali je i dalje ostao obitavati u njemu. Zanimljivo je da je ovo djelo, iako napisano u autorovoj 22 godini, dakle prije 19 godina,  čini egzemplarom bosanskohercegovačke komedije u stihu i rimi i važna je književna i dramska pojava na našoj čitalačkoj sceni.

Planirane promocije odista će BH humorom koji nosi svoju notu individualnosti, ali postoji i utjecaj britanskih serijala,  poput Šljama (Bottom), Crne Guje (Black Adder), Monty Python, pa čak i filma “Smiješna strana istorije” (rečenica: It’s good to be King), ali ukomponovanih u Baltin orginalni bosanskohercegovački izražaj.

Prva promocija knjige „Klopka za Zeusa“ i mini predstava održana je u julu 2019. godine u Narodnom pozorištu Tuzla. Predstava je između ostaloga imala za cilj da navede publiku da pročita knjigu, a medije da istu ispromoviraju.

 

Cross Culture Manifest

Cross Culture Manifest je manifestacija  koja u jedoj noći okupi nekoliko  umjetnika iz različitih polja. Cilj manifestacije je afirmisanje kreativnih ljudi, neovisno o godinama, koji se bave stvaranjem umjetničkih djela  u našem gradu koja su pred izumiranjem. Iako riječi „pred izumiranjem“ mogu zvučati pretenciozno, teško je sjetiti se kada je izašao novi album na prostoru Tuzle ili izdata nova knjiga poezije, a o drami da ne govorimo. S tim u vezi Cross Culture Manifest je manifestacija koja će omogućiti prezentaciju, poetama, dramskim piscima, te bendovima da promoviraju svoj album. Na taj način planiramo ojačati kulturnu scenu grada Tuzle praveći networking između umjetnika našeg rada koji do sada uglavnom individualno djeluju na svojim poljima. Networking je danas najvažnija stvar u produciranju umjetnosti, te stvaranju potencijalnog prostora za komercijalne uspjehe. Interesantno je da Tuzla za razliku od Sarajeva nikada nije imala niti jedan uspješan bend koji bi mogao konkurirati imenima kao što su Bijelo Dugme, Indeksi, Zabranjeno Pušenje, Dubioza Kolektiv i sl.. Naši bendovi kolikog god bili tehnički dotjerani, inovativni i umjetnički raspoloženi, nikada nisu bili produkcijski podržani, te na taj način nisu imali priliku da se otisnu u svijet komercijalizacije i na taj način promoviraju sredinu odakle dolaze. Svakako problemi jesu nedosljednog zakona u kulturi koji na kantonalnom nivou koji se nije promijenio od 1972. godine, ali isto tako manjak networking, povezanosti i hrabrosti za prezentaciju u velikom svijetlu. Ovo se ne odnosi samo na bendove već na cijeli umjetnički habitus naših umjetnika, s pojedinim izuzetcima romanopisaca, slikara i kipara. No i ti uspjesi su individualne prirode, ili možda stvar trenutka, kao i mjesta objavljivanja djela. Naša intencija je početi s povezivanjem umjetnika raznih profila na nivou grada, i izgraditi mrežu koja će ih moći izbaciti najmanje u regionalnu orbitu.

Da bi naša sredina postala intelektualna u punom smislu te riječi, nije dovoljno imati samo obrazovane ljude koji se bave reprodukcijom intelektualnog kapitala, već moramo imati istinske stvaraoce koji će u budućnosti nositi aureol stvarnih intelektualaca.

 

Kids Tuzla Film Festival

U saradnji sa organizacijom Magic Factory i Tuzla Film Festivalom, pokrenut je Kids Tuzla Film Festival koji je prvi put održan 2019. godine.

2. Kids Tuzla Film Festival kao što je to bilo i prošle godine (2019. godine) održat će se u Kinu Kaleidoskop, a planirani su datumi: 16,17. i 19. oktobar 2020. godine (petak, subota i nedjelja).

Prema psihologiji djeca se rađaju s određenim urođenim biološkim sklonostima kao proizvodom duge evolucijske povijesti. To pruža temeljni biološki okvir za ono što može očarati dijete i isto tako nameće ograničenja. To se može vidjeti kroz primjere dječijih filmova poput Finding Nemo (2003), Bambi (1942) ili Hayao Miyazaki's Spirited Away (2001) koji se temelje na određenim snažnim emocijama poput straha, koje dovode do aktiviranja onoga što psiholozi nazivaju kao sistemom prevencije opasnosti. Taj sistem omogućuje mozgu da poduzme mjere predostrožnosti u slučaju opasnosti.

Ono što ovaj festival čini posebnim i jedinstvenim jeste činjenica da će ovo biti jedini događaj sa ovakvim sadržajem u Gradu Tuzla, Tuzlanskom kantonu i šire, a koji će pružiti priliku da, pored zanimljivog filmskog programa, djeca provedu kvalitetno vrijeme u kinu zahvaljujući bogatom zabavnom, edukativnom i kulturnom sadržaju.

Cilj nam je da Kids Tuzla Film Festival da utiče odgojno-obrazovno na djecu, kao i da zadovolji i kulturni aspekt.

Kids Tuzla Film Festival će utjecati na odgoj i obrazovanje djece tako što će donijeti dječije filmove koji će istraživati različite teme poput: privrženost roditeljima; razvoj prijateljstva; recipročnim odnosima među pojedincima ili da se bave potrebom djece i mladih za istraživanjem i uključivanjem u igru.

Dok će se  kulturni aspekti oblikovati kroz radionice prilagođenim djeci, roditeljima i nastavnom kadru koje će voditi filmski radnici, te razgovarati o samom procesu nastanka filmova.

 

Ljetni bazar

Nakon uspješnog Zimskog grada Tuzla, organizacija Eventus i firma Rare & Pure realiziraju još jedan projekat, a riječ je o „Ljetnom bazaru“ koji se prvi put održao od 19. jula do 30. septembra 2019. godine na platou ispred Mercator Centra u Tuzli.

Obzirom da je Tuzla turistički grad sa jedinstvenim slanim jezerima i vrhunskom gastronomijom, te je postala omiljena destinacija kako gostima iz BiH tako i regiona, cilj je bio obogatiti ponudu i tokom ljetnih dana građanima Tuzle kao i gostima ponuditi jedan drugačiji vid zabave. Tako će se na platou ispred Mercatora naći drvene kućice sa domaćom kuhinjom i vrhunskim proizvođačima hrane i pića, nastupit će regionalne muzičke zvijezde, prezentirat će se kulturno-umjetnička društva, a održat će se i sajam knjige. Dio planiranog programa bit će prilagođen i za najmlađe, kada će ih zabavljati popularni dječiji animatori.

Svakog petka i subote planiran je „Street food night“ zatim bit će tu i „Cheese week – vikend sira“, očekuje vas i noćni bazar, večeri roštilja i kulinarska takmičenja kao i bogat muzičko-zabavni program.

Projekti

eVentUs | All Rights Reserved.